KI informatie

Wat is KI en waarom bieden wij dekkingen d.m.v. KI aan (en geen natuurlijke dekkingen)?

 

KI is de afkorting van kunstmatige inseminatie. KI komt steeds vaker voor (de meeste paarden worden tegenwoordig gedekt d.m.v. KI). Bij KI wordt een merrie bevrucht door het zaad van een hengst kunstmatig bij de merrie in te brengen. Dit kunt u laten doen door een (gespecialiseerd) dierenarts of bij een dek-/inseminatiestation. Het sperma wordt gewonnen door de dekhengst een fantoommerrie (namaakmerrie) te laten bespringen. KI heeft een aantal voordelen boven een natuurlijke dekking: het is veiliger voor de hengst (merries kunnen enorm uitslaan en de hengst rake klappen verkopen) en er is een kleinere kans op geslachtsziekten bij zowel merrie als hengst. Financiële voordelen zijn dat KI een dekking minder kostbaar maakt (natuurlijke dekkingen zijn prijzig voor wie zelf geen hengst houdt).

Kunstmatig insemineren kan gedaan worden met vers sperma, gekoeld sperma of ingevroren sperma. Bij ons kunt u op dit moment kiezen voor vers sperma of gekoeld sperma. Vers sperma is onbewerkt, maar niet geschikt om te versturen. Als u kiest voor deze optie kan uw merrie verblijven bij het inseminatiestation welke vermeld staat op de website van het dekstation waarmee wij samenwerken.
Gekoeld sperma is bewerkt zodat het geschikt is om te versturen. Het kan door heel Nederland geleverd worden op het adres van een dek-/inseminatiestation of dierenarts naar keuze*.
De prijs van een dekking is hetzelfde voor beide opties. Beide opties zijn van zéér goede kwaliteit.

Vaak wordt gedacht dat de bevruchtingskans met KI lager ligt dan met een natuurlijke dekking. Dit is niet het geval, integendeel, omdat bij KI de merrie vooraf gescand wordt is het meest optimale dekmoment veel preciezer te bepalen, waardoor er meer slagingskans is. Daarnaast komen, door het scannen van de merrie voorafgaand aan het dekken, eventuele problemen (welke de bevruchting of dracht zouden kunnen bemoeilijken) sneller aan het licht of kunnen eventuele problemen juist worden uitgesloten.

 

 

WAAROM KI ?

 

MINDER STRESSVOL

De merrie kan in haar vertrouwde omgeving blijven óf gebracht worden op een plaats naar wens waar de benodigde kennis en goede begeleiding aanwezig is (bijvoorbeeld een dek-/inseminatiestation).

 

GEZONDER

Veel minder risico op soa’s en andere overdraagbare aandoeningen voor zowel de merrie als de hengst.

 

VEILIGER

Geen risico op dat de merrie en/of hengst de ander verwond tijdens het dekken.

 

PRIJS

Voor u als merriehouder is een dekking d.m.v. KI net zo of zelfs minder kostbaar dan een natuurlijke dekking.

 

(NIET) INGEWIKKELD

Maak u geen zorgen, het lijkt misschien zo, maar een KI dekking is niet ingewikkelder dan een natuurlijke dekking. In beide gevallen besteed u als merriehouder als het ware het ‘werk’ uit, in het geval van een natuurlijke dekking aan de hengstenhouder (en eventuele benodigde specialisten), in het geval van KI aan een dierenarts of dek-/inseminatiestation. In beide gevallen komt een dierenarts of deskundige de nodige controles en/of 'ingrepen' uitvoeren. Het voordeel van KI is dat dit in de vertrouwde omgeving van de merrie kan worden uitgevoerd, deze optie heeft u met een natuurlijke dekking niet.

 

STALLING

U spaart stallingskosten uit doordat uw merrie waarschijnlijk minder lang op het inseminatiestation hoeft te verblijven dan zij bij een hengstenhouder zou moeten verblijven. Daarnaast besparen wij ons als hengstenhouder eventuele logistieke stallingsproblemen daar wij bij natuurlijke dekkingen te allen tijde over vrije ruimte zouden moeten beschikken voor meerdere gastmerries.

 

 

Al met al is het voor ons, doordat wij een zeer kleinschalige hengstenhouder zijn, kostbaarder om KI-dekkingen aan te bieden dan natuurlijke dekkingen. Daar tegenover staat dat een dekking middels KI voor de merriehouder niet kostbaarder is dan een natuurlijke dekking én dat KI voor beide partijen vele voordelen heeft.

 

 

Wilt u meer lezen over dit onderwerp? Via onderstaande link vindt u een uitgebreide uitleg over gynaecologie bij paarden:
www.delingehoeve.nl/paarden/onze-vakgebiedenspecialisaties/gynaecologie/

 

Heeft u nog vragen over dit onderwerp? Neem contact op met ons of vraag het uw paardenarts.